Creating a tcl file using GiD software

Moderator: GiD Team

albasha
Posts: 16
Joined: Sat Apr 01, 2017 3:01 pm

Creating a tcl file using GiD software

Postby albasha » Sun Feb 24, 2019 3:05 pm

Hi,
I have created a model using GiD software and assigned the nodal conditions and constraints successively (using OpenSees as a problem type)! However, when I press the calculate button to get the tcl file, the error message in the attached picture pops up! Kindly, can you advise on this?
Kind regards
Bashar
Attachments
Dam-error.JPG
Dam-error.JPG (82.79 KiB) Viewed 525 times
User avatar
escolano
Posts: 1566
Joined: Thu Sep 18, 2014 3:31 pm

Re: Creating a tcl file using GiD software

Postby escolano » Wed Feb 27, 2019 8:23 pm

This problemtype (UWnineQuad2Dup.gid) is a very old and simple problemtype for OpenSees,
and I think that is only for some specific OpenSees case.

There is a more modern and general GiD-OpenSees interface: Do you know it? http://gidopensees.rclab.civil.auth.gr

About your error, the image said that there is a bug in the file "UWnineQuad2Dup.gid\UWnineQuad2Dup.bas" of your problemtype, in the line 326
This .bas is the template used to write your calculation file (a file with Tcl code syntax in the OpenSees case)

Casually I have an old copy of this problemtype (maybe is not exactly the same as your copy) and this line has

node *iNode *xCoord *yCoord

that try to print a variable named xCoord and the error is that previously was not set to a value (because is set in some conditional code)

*set Cond Dashpot_properties_and_slave_node *nodes
*loop nodes *OnlyInCond
*if(cond(1,int)==1)
*set var dNode(int) = NodesNum(int)
*set var xCoord(real) = NodesCoord(1,real)
*set var yCoord(real) = NodesCoord(2,real)
*set var C(real) = operation(cond(2,real)*cond(3,real))
*set var mRho(real) = cond(3,real)
*set var baseArea(real) = cond(4,real)
*endif
*end nodes

If there is not applied the condition named Dashpot_properties_and_slave_node over any node the error will be raised.
(in fact it seems that the value will be arbitrarily the x of the last node with this applied condition)
albasha
Posts: 16
Joined: Sat Apr 01, 2017 3:01 pm

Re: Creating a tcl file using GiD software

Postby albasha » Fri Mar 01, 2019 5:54 pm

Dear Escolano,
Thank you so much for your precious explanation! The only reason, I am not using GiD-OpenSees interface is that
I am planning to use Manzari-Dafalias material and its not yet implemented in the aforementioned interface http://opensees.berkeley.edu/wiki/index ... s_Material! I hope you may be able to ask the developers of the GiD-OpenSees interface to implement this material in the next version of the interface!
Kind regards
Bashar
User avatar
escolano
Posts: 1566
Joined: Thu Sep 18, 2014 3:31 pm

Re: Creating a tcl file using GiD software

Postby escolano » Fri Mar 08, 2019 3:18 pm

Maybe yourself could add your issue at the gidopensees github repository
https://github.com/rclab-auth/gidopensees/wiki

Return to “Mesh”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest